Text och bilder från 2008 års Italienresa

Italien 2008

08-07-23. Vi startar hemifrån kl. 11,40. Målet är Kroatien och Dubrovnik. Vi har planerat att åka genom Tjeckien, Slovakien och Ungern. Farfar åker med till Örebro där han ska ta tåget hem till Göteborg. Vädret är kanonfint, ca 22o , en av de få fina dagarna denna sommar. Tankade fullt vid JET i Borlänge. Dieseln kostar 13,69, den har sjunkit 50 öre på en vecka.

Farfar i bilen i Örebro

Vid 20,00 var det dags att tanka igen. Vi var strax utanför Markaryd, vid en plats som heter Strömsnäsbruk, och vi bestämmer oss att stanna här inatt. Hittade en parkeringsplats precis bredvid ån så här dukades färskpotatis och sill upp. Det smakade mycket gott, synd bara att getingarna störde matfriden.

Fin plats i Strömsnäsbruk

08-07-24. Leif vaknade vid redan kl. 7 och gick ut på en promenad. Han var tillbaks en timme senare och då smakade det bra med frukost. Vi stannade till vid en Shellmack för att få lite förmiddagskaffe. På TV:n som står på visas Europavädret, över Kroatien är det bara moln. Vad är detta? Efter en koll på SMHI:s hemsida visar det sig att femdygnsprognosen lovar regn i Dubrovnik följande fem dagar. Däremot skall det vara fint i Italien. Vi är båda överens om att regn vill vi inte ha så vi bestämmer oss lite snabbt att åka mot Gardasjön i år istället. Vi tar eftermiddagsfärjan från Trelleborg till Rostock. Visst det är en längre och kanske lite tråkigare båtresa än Rödby – Puttgarden men man spar några mil istället. Vi ankommer Rostock vid 21,30 och lägger oss vid bordershopen och sover.

08-07-25. Vaknade vid 7, handlade ”lite” i shopen och körde vidare. Efter en timme var det dags att stanna för frukost. Vi hittade en riktigt fin parkeringsplats där vi åt i solen. Det var redan 22o. Pratade lite med två svenska par som var på väg mot Kroatien. Milen rullar iväg under dagen och vi stannar bara för att sträcka på benen, och för att fylla bränsle i både bil och kropp.

Vi hade investerat i ACSI:s program med campingplatser i Europa och med hjälp av det hittade vi en camping i Fichtelsee. Det ligger i höjd med Bayreuth. En riktig pärla till camping, fem stjärnor och 20 euro/ natt, fritt varmvatten i duscharna. Det blev en mycket trevlig promenad i omgivningarna och sen grillade vi till middag.

Blomsterdekoration i Fichtelsee Utsikt över Fichtelberg Konstgjord sjö med restaurant nära campingen

08-07-26. Efter frukost vid 8 så blev det en promenad på 5 km runt den konstgjorda sjö som låg bredvid campingen. Vi packade ihop, duschade och gav oss iväg mot Brennerpasset. Förra året hade vi haft ett riktigt oväder när vi passerade Brenner så vi höll tummarna att få göra det i sol i år. Så blev det inte men vi åt vid ett McDonalds som ligger så otroligt fint och i år såg vi faktiskt lite av utsikten. Vi fortsatte tills vi hittade en mack där det fanns en plats över till oss. Det gäller att inte vara för sent ute då är det fullt på dom flesta stoppen.

08-07-27. Idag vaknade vi redan 06,30 av trafiken som det var full fart på. Vädret är disigt men 21o. Äter frukost och beundrar solen som börjar visa sig över berget. Vi kör vidare mot Gardasjön. I norra änden misslyckas vi att få camping. Ok vi är lite tidiga, kl är före 12 och alla har inte checkat ut. Att reservera en plats är inte att tänka på om vi inte lovar att stanna 5-7 dagar beroende på camping. Vi fortsätter lite söderut till Malcesine och hittar en camping som har en stor parkering utanför grindarna, el och toaletter/dusch så varför inte. 14 euro/ natt inkl. el. Vi tar en cykeltur in till centrum. Staden är fantastiskt fin o här äter vi middag på torget. 2 pizza och 2 öl kostade 20 euro. Eftersom det har blivit 30 grader så provar även på att bada men temperaturen i vattnet var lite för låg för våra kroppar.

På kvällen kommer en husbil, tyskreggad, med en stor släpvagn bakom och då ska ni veta att det var riktigt trångt på parkeringen. Efter två minuter rullar han av en topprenoverad Fiat 500 som han, lycklig som ett barn, far iväg med på dom smala vägarna.

Lite rast vid Gardasjön Mysig gata i Malcesine Lunch på torget i Malcesine

08-07-28. Vaknade 07,30. Det är 22o men blåser rejält. Solen har inte tagit sig över berget ännu, det gör den vid 9-tiden. Vi äter frukost och packar ihop och kör vidare till Bardolino och camping San Nicolo. (25euro/natt) När vi var på plats så tog vi en promenad in till centrum som även här är otroligt fint. Tillbaks på campingen var det dags att bada och nu var det skillnad på tempen,ca 25gr i vattnet, det här var skönt. Middagen ordnades av Leif, det var straffet han fick betala för att han vunnit 3 gånger i rad när vi spelade yatzyJ. En kvällspromenad efter strandpromenaden avslutade en fin dag.

Camping San Nicolo i Bardolino Gatubild i Bardolino

08-07-29. Inatt var det varmt. Som lägst 26o. Vi tar en rask promenad till ett köpcentra som ligger ca 20 min från campingen och handlar lite. Resten av dagen ägnas åt sol och bad. Det är vindstilla och 34 grader. I vattnet är det 25. Pratar med två svenska par som kommit under dagen.

08-07-30. Inatt hade vi 29o så det var varmt att sova. Dagen fortlöpte med bad och lite mat emellanåt. Vi planerar att fortsätta imorgon och det blir bestämt att vi ska gå ut och äta med de andra två paren vi träffat. Det blir en riktigt trevlig kväll, precis så här ska en semester vara. När vi är på väg tillbaks till campingen ser vi att det börjar blixtra över berget så markisen vevas in inför natten och det var tur det för några timmar senare är ovädret över oss.

08-07-31. På morgonen vid 07,30 är ovädret som bortblåst och vi kan se hur folk runt omkring hänger upp handdukar, mattor, kläder på tork. Allt som varit ute är genomblött. Vi hade glömt våran kylbox så den var halvfylld med regnvatten men den fungerade lika bra för det. Efter frukost drar vi vidare mot Rimini. Vi chansar på att få en plats på camping Rubicone och har tur. Vi tar en sväng med cyklarna, badar, grillar grillspett och på kvällen blir det en promenad in till stan. Campingen är riktigt fin och servicehusen håller hög klass.

Mellanstor plats på Rubicone Vacker infart till campingen

08-08-01. Igår köpte vi en bordsfläkt så inatt var sömnen bättre. Frukost och en tur med cyklarna och sen ner till stranden där vi även åt lunch. 2 öl, en liten pizza och en toast kostade 13 euro. På kvällen tog vi bussen in till Rimini. Resan tog 50 min och kostade 1,5 euro/pers. Bruschetta, pizza öl samt 0,5 liter vin kostade 28 euro.

08-08-02. Idag sov vi till 9. En cykeltur efter frukost resulterade i ett inköp av parasol att skugga lite med när markisen inte räcker till riktigt. Morgonsolen gör att det blir riktigt hett att äta frukost så lite skugga blir nog bra. Ner till stranden igen där vi åt lunch även idag. Middagen bestod av grillat och pommes frites.

08-08-03. Vaknade 07,30 och gjorde oss klara för avfärd. Vi körde upp till San Marino. Riktigt fin väg med en härlig utsikt. Det mesta var stängt eftersom det var Söndag men vi tog en lite promenad sen var vi nöjda. Fortsatte ner till Riccione och en camping som hette Fontanellen. 3 stjärnor var det men servicehusen var inte så fina. Lägen var bra nära havet och lagom tur på cyklarna in till centrum.  Vi har 34o så stranden är vad som gäller, även när det gäller lunchen. Vi var här 1990 med barnen så nu gick vi runt och kollade vad vi kände igen osv. Hittade våran favoritrestaurang som brukade äta middag på. Vi åt idag på ett annat ställe där vi fick 2 lasagne med öl och brushetta till förrätt för 28 euro.

Utsikt på väg upp till San Marino

08-08-04. Sol och bad. Middag på ”våran” restaurang från -90.

08-08-05. Idag grillade vi till middag och tog sen en cykeltur till båthamnen där vi strosade runt under kvällen.

08-08-06 -08. Nu är vi på camping La Pineta, en otroligt stor 4 stjärnig camping som är riktigt fräsch. 33-35o på dagarna och 29 på nätterna gör att man inte är så aktiv, men vad gör väl det när stranden ligger några hundra meter härifrån och man är ledig.

Kanalen i Spina

08-08-09. Vi gick upp vid 07,30, åt frukost, packade ihop för att åka vidare. Nu är det bara 22o för det regnade inatt. Vi styr mot Jesolo som ligger strax utanför Venedig, 15 mils körning men det tar över 4 timmar för trafiken står helt still runt Venedig. Vi tog in på camping Villa alMare för här trivdes vi ifjol. Vi kom fram strax efter kl13 så det blev att vänta utanför tills efter siestan som slutar kl15. Det fick bli pizza på strandbaren så länge. Vi solade och badade fram till middagen som vi tilllagade på vår nyinköpta gasolgrill. Vi har upptäck att det kan vara lite svårt med bara kolgrill då det ofta är förbjudet att använda såna pga. brandrisken.

08-08-10. Vi sov till 9. Cyklade in till den stora campingbutiken som ligger en bit härifrån och köpte nya fästen till cykelstället. Sol och bad och färskpasta med tomatsås till lunch. På kvällen cyklade vi in till Lido deJesolo där vi fönstershopade till ca 23,00.

08-08-11. Sista dagen i Italien för i år. Det fick bli stranden även idag. Började packa ihop inför avresan imorgon.

08-08-12. Vi såg till att komma iväg så tidigt som möjligt. Nu är det i stort raka spåret upp till Rostock. Färjan går på eftermiddagen den 14:e men det ska ju shoppas lite också. Vi stannar bara till för att sova på en mack.

Norra Italien

08-08-13. Vi kör in till Warnemünde som ligger uppe vid Rostock men det är tjockt på parkeringarna vid centrum och vi är ganska trötta så vi letar oss tillbaks till färjeläget där vi bokar om våra biljetter till förmiddagsbåten istället. Vi sover över på parkeringen i hamnen.

08-08-14. Färjeturen går bra men visst är det mycket roligare på utresan. När vi kommer över knappar vi in Ullared på GPS:en och dit kommer vi vid 17-tiden. Grillen tändes och vi mådde riktigt bra. Vi hann även med att handla det vi skulle ha så vi kan komma iväg imorgon bitti.

08-08-15. Nu bär det av hemåt sista dagen på den här resan. Vi åker via Hyssna och Forsbergs Fritidscenter och HusvagnsSvensson i Lidköping och tittar på husbilar och handlar lite tillbehör. På kvällen kommer vi hem till Borlänge så nu är det bara urpackning, tvätt och städning som gäller. Men det blir säkert fina utflykter under hösten.

Det är faktiskt riktigt fint hemma i Sverige också.